LAKEA
  voor ouders door ouders  

Een andere manier om te spelen en te leren met LEGO Technic

Great Ball Contraptions. 

Kinderen die dol zijn op techniek zullen zich met GBC's zeker vermaken. GBC's zijn constructie's die een LEGO balletje kunnen verplaatsen. Sommigen nemen dat heel serieus. Er is een standaard bedacht voor een ontwerp. Het Guiness book of records heeft de grootste GBC opstelling opgenomen in hun boek. De regels voor Great Ball Contraptions zijn simpel.  

  1. Elke module moet een "in-basket 'hebben en zullen ballen naar de volgende in-basket transporteren. Een in-basket is een bakje in de module dat de balletjes ontvangt. 
  2. De in-basket moet 10 studs bij 10 studs (buitenmaat) met een 8-stud bij 8-stud opening(binnenmaat) en moet 10 stenen hoog zijn. Een stud is 1 stip op een LEGO steen.
  3. De voorzijde van de in-basket mag niet verder dan 32 studs/stippen vanaf de achterkant van de module staan. Hierdoor kunnen alle modules direct tegen een muur staan in een rechte lijn. De achterkant van de module mag dichter bij de in-basket, maar niet verder.  
  4. De in-basket staat aan de linkerzijde van de module. De module vervoert de balletjes naar de output. De output moet ballen in de volgende in-basket plaatsen.
  5. Er zijn geen maximale afmetingen voor een module. Je kunt dus een module maken van 10 bouwplaten groot of zelfs een trein gebruiken. Zolang je de regels van de in-basket en output maar opvolgt.
  6. Elke module moet in staat zijn om ballen te accepteren met een gemiddelde snelheid van 1 bal per seconde. Balletjes kunnen continu worden vervoerd of in groepjes tegelijk. Een groep bestaat uit maximaal 30 balletjes.

De GBC in deze video is gemaakt van slechts 1 set.

GBC's zijn er in allerlei vormen. Sommige modules gebruiken de meest ingenieuze technieken en een behoorlijk aantal onderdelen. Voor beginners zijn er GBC modules bedacht die LEGO stenen gebruiken van 1 set. Je hoeft dan geen talloze onderdelen bij elkaar te zoeken en je kan meteen beginnen met bouwen. Bestel de Mercedes Arocs op Bol.com of Fonq.nl en je kan je kind meteen aan een GBC laten beginnen. Een video van een Mercedes GBC staat op youtube. Die is gemaakt door een Nederlander. In zijn bestand staan GBC's gemaakt van slechts 1 LEGO Technic set. Dat is ideaal om mee te beginnen zonder een vermogen uit te geven. Op zijn site kun je ook balletjes bestellen. Het zijn geen echte LEGO balletjes, maar ze voldoen prima volgens de maker.

Wil je een bouwplan bestellen op de site van pv-productions, gebruik dan onze code "LakeaLEGOaanbiedingen". Je krijgt dan 5% korting op individuele bouwinstructies. 

In Nederland is de autoriteit (ex-wereldrecordhouder) op Great Ball Contraptions gebied te vinden op Facebook en het internet. Via de linkjes kun je nog veel meer GBC's ontdekken.  

De GBC uit dit filmpje is gemaakt van LEGO Technic set 42055, oftewel de Bucket-Wheel-Excavator. De set is voordelig via Amazon te bestellen.